Kútgépészet, vízellátó rendszerek

Nyomásfokozás
2016-02-08

Kútgépészet, vízellátó rendszerek

Öntözőrendszerekhez, házi vízellátásra és hőszivattyús rendszerek vízellátására üzembiztos, nyomásesésre vagy áramlásra működő, különböző védelmekkel és kiegészítőkkel összeszerelt gépészeteket kivitelezünk.

A kútgépészet és a vízellátó rendszer legfontosabb részegysége a szivattyú. Jellegét tekintve lehet szárazbeépítésű vagy búvárszivattyú (mélykútszivattyú).  Víznyerési hely lehet kút (ásott- vagy csőkút), ciszterna vagy élő víz (tó, patak, folyó… stb.). Szárazbeépítésű szivattyú abban  az  esetben használható,  ha az üzemi vízfelszín a szivattyú szíváshatárán belül van. A normál szívású szivattyúk 7 m, az önfelszívó szivattyúk 8-9 m szívással rendelkeznek. Nagyobb mélységből történő szívás fizikailag lehetetlen (kivéve: mélyszívófejes szivattyúk), mert szíváshatáron a szivattyúk fellevegősödnek, majd a szívócsőben megszakad a vízoszlop.  A szárazbeépítésű szivattyúk használatának így szab határt a vízmélység.   Nincs viszont határa a búvárszivattyúk alkalmazásának, a vizet kellő nyomással bármilyen mélységből a felszínre lehet hozni.    A megfelelő víznyomás és vízmennyiség csak a szivattyú szerkezeti kialakításától függ.     Tisztavíz szivattyús rendszerekhez általában a szárazbeépítésű szivattyúk közül egy- vagy többfokozatú önfelszívó szivattyút, a mélykútszivattyúk közül pedig többfokozatú búvárszivattyút szoktunk alkalmazni.  A szivattyúk nyomásának és vízszállításának meghatározása a rendszer jellegétől, nagyságától, és a helyszíni adottságoktól függ.  A szivattyúk teljeskörű védelméről (homok ellen, szárazonfutás ellen, motor meghibásodása ellen) gondoskodni kell. A szárazbeépítésű szivattyúk teljesítményértékeinek megfelelő mélykútszivattyú ára valamennyivel magasabb. Gyenge vízhozamú, vagy erősen homokoló kutak esetén megoldás lehet a két lépcsőben történő vízkivétel. Egy kisebb teljesítményű mélykútszivattyú felnyomja a vizet a föld alá telepített vízgyűjtő tartályba vagy ciszternába, ahonnan egy másik szivattyú biztosítja a vízellátást.

Ciszternába, tartályba és ásott kútba szintvezérlésnek, szárazonfutás elleni védelemnek úszókapcsolót, ill. elektronikus szondát alkalmazunk.   Az úszókapcsolók és az elektronikus szondák beköthetők ürítésre és töltésre is. Csőkutakba szárazonfutás elleni védelemnek csak elektronikus szondát tudunk alkalmazni.  A mélykútszivattyúk nagyobb mértékű elterjedését eredményezi, hogy nincsenek szívóoldali hibalehetőségek, így jóval nagyobb a rendszer üzembiztonsága.