Már az ország egész területén elérhetők a termékeink
2016-08-08
Esővízhasznosítás
2017-02-06

Csapadékvíz átemelők

A települések területének növekedésével, valamint a növekvő arányú burkolt területek kialakulásával, egyre nagyobb számban vált szükségessé a csapadékvíz mesterséges elvezetése, valamint a csapadékvíz átemelők alkalmazása. A búvármotoros, megbízható átemelők elterjedésével lehetőség nyílt csatornaszint alatti területek, ingatlanok hasznosítására. Az üzembiztos működés feltétele a jól megtervezett és kivitelezett csapadékvíz átemelő berendezés, melynek fő rendszerelemei: átemelő akna, gépészet és szerelvényezés, vezérlés. Igen fontos az átemelő aknáknál, csapadékvíz gyűjtőtartályoknál a szívótér ideális kialakítása. Lényege, hogy az átemelő szivattyú viszonylag kis területről szív, az akna, ill. a gyűjtőtartály fenekén pedig a szívótér felé folyik össze a csapadékvíz. Ilyen belső kialakítással elérhető, hogy mindig a szivattyú irányába történjen áramlás, megakadályozva az esetleges lerakódásokat. Gyakorlati tapasztalat, hogy lerakódás esetén az összeállt szemcsék károsíthatják az átemelő gépészetet.

Az általunk ajánlott és rendszeresített csapadékvíz átemelők, gyűjtőtartályok ideális szívótér kialakítással készülnek. Csapadékvíz átemelésre örvénykerekes, nagy szabadátömlő keresztmetszettel rendelkező, merülőmotoros szivattyúkat alkalmazunk. Az örvénykerekes átemelő szivattyúk jellemzője, hogy nem aprítják a darabos részeket, hanem a járókerék mozgási energiája továbbítja a csapadékvizet, ill. a benne található lebegő szennyeződéseket. Az ilyen készülékek 30-60 mm szabadátömlő keresztmetszettel rendelkeznek. Szerkezeti kialakításuknak köszönhetően képesek a csapadékvízben található darabos anyagokat szállítani. Az örvénykerekes szivattyúk előnye, hogy koptató közeget tartalmazó csapadékvíz átemelésére is rendszerbe állíthatók.

Az örvénykerekes átemelő szivattyúk csak a normál használat közben keletkező csapadékvizet, ill. lebegő szennyeződéseket képesek üzembiztosan szállítani. Az oda nem illő anyagok, idegen tárgyak az átemelő szivattyúk élettartamát lerövidíthetik, üzemzavart okozhatnak.

A csapadékvíz átemelő gépészet szintvezérléséről úszókapcsoló gondoskodik. Általában motorvédelem-vezérlésen keresztül történik az átemelő szivattyú indítása és leállítása. A gyártók termékpalettáján találhatók 1 fázisú vagy 3 fázisú készülékek. A csapadékvíz átemelő szivattyúkat, gépészeteket, átemelő berendezéseket érdemes időközönként (kb. félévente) karbantartani. Az időszakos karbantartás alkalmával a következőket ajánlott elvégezni: átemelő akna kitakarítása, szivattyú és a vízmentes gumikábel tisztítása, úszókapcsoló lemosása, majd beállítása. A rendszeres karbantartással meghosszabbítható a szivattyú és az átemelő berendezés élettartama, ill. fenntartható a magasfokú üzembiztonság.